IZO FITZROY – HOW THE MIGHTY FALL

Izy FitzRoy is een Britse soulzangeres uit Londen die in 2017 haar debuut op plaat maakte via de release van het album “Skyline” waarop zij in de songs een mooie mix van gospel, blues, funk en soul bracht. Het leverde haar in de pers meteen vergelijkingen op met de betreurde Amy Winehouse, vooral omwille van haar krachtige bluesy stemgeluid en haar immense inlevingsvermogen in de soms emotionele liedjes.

Het zal dan ook niet verbazen dat er werd uitgekeken naar haar volgende plaat en die is er nu na 3 jaar gekomen met het elf tracks tellende album “How The Mighty Fall” waarop Izy FitzRoy op de ingeslagen weg van haar debuutalbum gewoonweg verder gaat. Ze heeft voor de opname van deze plaat echter enkele gastmuzikanten met een bepaalde allure in de studio uitgenodigd. Zo produceerde discoster ‘Dimitri From Paris’ het samen met de Parijse soulformatie ‘Cotonete’ opgenomen nummer “I Want Magic” dat als eerste single uit deze cd werd gelanceerd en waarvan u de wat langer uitgesponnen 12”-mix-versie op de bijgaande video kunt beluisteren.

De Amerikaanse maar in Londen wonende producer Shawn Lee bekommerde zich om de opname van het funky nummer “Slim Pickings” en de van zijn werk voor Richard Hawley, Jarvis Cocker en Paul Weller gekende producer Colin Elliott nam de ‘overall’-productie van “How The Mighty Fall” voor zijn rekening. Het blazerswerk op de swingende soultracks is afkomstig van de formatie ‘The Haggis Horns’ en het meezingen op gospelnummers zoals “Give Me A Moment”, “Purify”, “Wolves In Disguise” en “Liftin’ Me” wordt gedaan door het ‘Soul Sanctuary Gospel Choir’.

Toch opteerden wij voor de albumopeningstrack “Ain’t Here For Your Pleasure” als beste nummer uit deze tweede plaat van Izy FitzRoy. Met die heerlijke song maakt ze op een zeer duidelijke manier korte metten met een ex-vriendje waarmee ze net een langere relatie heeft afgebroken. We durven te vermoeden dat hij er een tijdje niet goed van zal zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jalapeno Records

video